ChristenUnie voorzitter overhandigt kunstwerk aan Gorcums Museum

ChristenUnie voorzitter Harry van Haaften heeft het kunstwerk De Ontmoeting van de Gorinchemse kunstenaar Marco van Trigt overhandigd aan Lisette Colijn, directeur van het Gorcums Museum. Dit is tevens het startschot voor een programma van 8 jaar waarbij de ChristenUnie ieder half jaar een Gorinchemmer in het zonnetje zet met de Bliek van Waardering. De Bliek van Waardering is bedoeld voor Gorinchemmers die zich bijzonder inzetten voor verbinding in de samenleving.

Het kunstwerk is nu onderdeel van de collectie van het Gorcums museum en zal bij de uitreiking van de Bliek van Waardering steeds zichtbaar zijn. Lisette Colijn toonde zich dankbaar met het kunstwerk dat past in het museum bij de verzameling van kunstwerken van Gorinchemse kunstenaars. Daarnaast is het verhaal van de Bliek van Waardering een prachtig verhaal dat past bij de tentoonstelling over miniaturen die in het najaar van 2023 in het museum zal plaatsvinden. De Bliek van Waardering is een kleinere versie van De Ontmoeting.

Marco van Trigt vertelde hoe hij was geïnspireerd door de zaagsnede van Ad Dekkers en hoe hij het kunstwerk De Ontmoeting stap voor stap had ontwikkeld.

Harry van Haaften stelde de vraag: Wat is het kunstwerk? Gaat het om het idee van de kunstenaar, de versie die nu tot de collectie van het museum behoort, of het verhaal dat begint bij de kunstenaar en zich de komende jaren zal ontwikkelen rondom de 16 miniaturen die door de ChristenUnie zullen worden uitgereikt als Bliek van Waardering? Uiteindelijk heeft kunst invloed op de ziel van de samenleving.